Mat i Japan

Jag vet att jag har skrivit ett liknande inlägg om mat, men nu tänkte jag göra det med lite mer tips om man ska äta som turist.

Japanerna är väldigt stolta över sin matkultur, så passa på att äta så mycket japansk mat som det bara går!

Restaurangerna varierar mycket beroende på vart man går, det finns restauranger med menyer med bara japansk text, men för det mesta är det foto på maten och man kan då bara peka på det man vill äta. De flesta restauranger har ett litet "skyltfönster" där modeller av maträtter presenteras, så man kan snabbt få en överblick över vad de har för slags mat.

När jag var i Japan själv och skulle äta lunch innan skolan gick jag bara in på en Seveneleven/ministop/Familymart och köpte en onigiri (en risboll med fyllning) eller en macka och juice vilket som billigast kunde kosta runt 200 yen (ca 18 kr) och som mest 400 yen (34 kr). På sommaren är det så varmt (30+) att man har inte lust att äta så mycket, så det räckte bra för mig. Det som kan vara klurigt här om man inte kan läsa japanska är att man inte vet vad man väljer för fyllning i onigirin eller att mackan man köpte visade sig innehålla chokladkräm istället för skinka (det finns mycket "efterrättsbröd" bland "matmackorna"). Ibland kan man gissa sig till vad det kan vara med hjälp av bilder på förpackningen, eller så får man helt enkelt chansa!

Om man hellre vill ha ett lagat mål mat kan man gå till en vanlig restaurang, då kan det kosta mellan 500-1000 yen (43-85kr). Det finns restauranger med en liten apparat stor som en vendingmachine där man stoppar i pengar och trycker på en knapp med maträtten man vill äta, så får man en papperslapp som man ger servitrisen. Vi åt på en sådan restaurang i Kyoto och jag fick en skål sukiyaki för 290 yen (25kr). Billigt och gott!

Ett annan bra lunchtips är att gå till en kaiten-zushi (rullbandssushi), man kan äta gott för en billig peng! Ett fat med de enklaste sushibitarna såsom omelett och lax kan kosta 120 yen (10 kr) för två bitar, de dyrare ca 320 yen (27 kr). Man tar det man vill ha från rullbandet och när man är redo att gå kommer servitören/servitrisen och räknar ihop tallrikarna man har tagit och så betalar man i kassan. Det är nästan alltid så att man betalar på vägen ut och inte vid bordet som man gör här, notan lämnas uppochnervänd på bordet eller ihoprullad i en liten hållare som man tar med och ger till den som står i kassan. 
 
Dock blev vissa medresenärer trötta på japansk mat efter ett tag, då var deras räddning McDonalds och diverse italienska restauranger som severade pizza och pasta.

Många kanske tänker att japansk mat bara är rå fisk och toufu, men det finns så mycket mer! Mina favoriter är yakitori (kycklinggrillspett), yakiniku (köttbarbeque), okonomiyaki (en slags vitkålsomelett), sukiyaki (som fondue men inte med olja) och yakisoba (stekta nudlar). Även om man är skeptisk till toufu och fisk är det här man ska prova det! Toufu finns ofta i grytor och soppor och kan ha olika mjukhet, de allra mjukaste sorterna är inte särksilt lätta att äta med pinnar...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0