Julafton

Hej allihopa!
Tack för era kommentarer! Det lyser upp i tillvaron! :D
Idag är det julafton och vi hade också avslutning i skolan, det var inte lika kul som på Sture kan jag ju säga...

I söndags fick jag låna min värdmammas kimono och så gick vi till frisören och jag fick mitt hår uppsatt, det tog ungefär 40 minuter och okaasan lämnade mig ensam hos frisören under tiden, det var lite läskigt... Men det gick ganska bra, hon tyckte att jag kunde prata bra japanska! Sen gick vi till det närliggande templet och tog en massa kort! Det var väldigt trevligt! Men det var väldigt komplicerat att ta på sig kimonon, det fanns tusen olika snören som skulle knytas och sedan skulle allt få plats innanför "bältet". Jag sov med håret uppsatt och alla i skolan tyckte att det var väldigt fint!


Jag fick låna en kaninpäls att ha så att jag inte frös, men som tur var var det ganska varmt.I måndags efter skolan åkte jag och min värdmamma till Osaka för att kolla in den tyska julmarknaden och efter lite omvägar hittade vi den till slut. Men den var ganska liten och gick väldigt snabbt att kolla igenom...

Men efter det gick vi till en affär som sålde Hayao Miyazaki-prylar och jag köpte en jättefin Totorofilt! Den har jag i skolan när det är lite kallt om benen :)

I tisdags var jag på yoga igen, det var väldigt skönt! I onsdags hade jag en lektion med Misako-sensei och när den var slut fick jag en julklapp av henne! Det var jättesnällt! Fast den hade passat lite bättre till min värdmamma (det var en lila pälskrage). Jag åkte direkt till Minatogawa och träffade några kompisar från skolan och åt yakitori (kycklingspett). Man betalade en gång och så fick man äta hur mycket man ville! De tar verkligen vara på hela kycklingen och det låter väldigt bra i praktiken, men att sedan äta det är inte lika gott... Som brosk och hjärta och annat...

Igår var det lovdag och jag var hemma, på eftermiddagen gick jag ut och handlade ett par vinterkängor och andra gympakläder. När jag kom hem kollade jag på den nya One Piecefilmen som har kommit ut här, Strong World. Jag säger som pappa; "Vad de kan hitta på!". Mycket bra film även om de pratade japanska så jag inte fattade så mycket...

Idag har det varit mycket trevligt i skolan, många hade med sig saker de hade bakat och bjöd, och många önskade mig god jul! Hemma tränade jag på japanska och sen blev det ganska jobbigt. Min värdmamma sade att jag måste plugga mer för att lära mig mer, hon jämförde mig med de andra utbytesstudenterna som hon hade haft och sade att jag var den som kunde minst japanska. Hon sade att de studerade runt åtta timmar om dagen och att jag bara kunde läsa texter för de som gick i andra klass. Jag blev väldigt ledsen över det och längtade hem ganska mycket då. Jag gick på en promenad och det kändes lite bättre, hemma sedan Skypeade jag med mamma, pappa, Aron och Ella och det kändes mycket bättre att veta att ni finns där hemma! I dag har varit den jobbigaste dagen hittills, men jag hoppas på att det kommer att bli bättre i morgon!

God Jul på er alla! Ät mycket pepparkakor och lussekatter och njut av att vara tillsammans med nära och kära!
Många kramar från Lina

Såhär i juletid...

Hej allihop!
Tack för alla kommentarer! Blir väldigt glad för allt ni skriver! :D Här i Japan har One Piece nummer 60 kommit ut senast jag kollade, men det finns flera specialböcker som One Piece Blue, Red, Green (tre olika böcker), One Piece Rainbow, One Piece Wanted och jag har sett en slags tidning som heter Shark med. Jag vet inte riktigt vad det är för skillnad på böckerna för allt är inplastat så man får inte bläddra, men jag tror att serierna i specialböckerna är i färg. På min dator har jag japanska som snabbval så jag kan ändra från svenska till japanska och skriver ljudet (t. ex. k och i) och så ändrar datorn automatiskt det till ett tecken. Till exempel ki har många olika tecken så först kommer hiragana ki きupp, sedan det vanligaste kanjitecknet 気(man väljer i en lista genom mellanslag). Man kan ändra i en rullista om man ska skriva katakana också :)

I tisdags fick vi tillbaka lite fler provresultat (lärarna är jättesnabba med att rätta här!) och vi fick fin statistik på hur det hade gått. Jag var sist i fyra ämnen, men det var bara på biologiprovet som jag fick noll poäng, så det var helt okej! I engelska II blev jag 39: av 281 elever och på engeska Writing var jag 2:a av 31, så det är jag mycket stolt över! (I engelska Writing var det två prov som slogs ihop, på det ena provet fick jag 99 av 100 för jag hade stavat debut med ett e i slutet!). Provuppläggen är helt annorlunda här än i Sverige, jag ska nog ta och skriva om det i ett eget inlägg (det är princip bara att memorera meningar och fylla i saknade ord).Efter skolan gick jag och min värdmamma till gymmet och provade yoga, det var väldigt skönt! Det var mycket avslappning men jag var ändå tröttare i kroppen än efter de två passen i söndags. Förhoppningsvis kommer jag att fortsätta träna!

I onsdags åkte jag till Misako-sensei och pluggade japanska och när jag kom hem hade jag fått ett julklappspaket från mormor och morfar! Jag blev mycket glad men väntar med att öppna det tills julafton :) I torsdags efter skolan hade vi klubbaktiviteter och vi städade ut engelskaklubbens rum. Det fanns så mycket skräp! Allt från gammal målarfärg till skrivmaskiner och radios. Så det blev ju en klar förbättring efteråt...

I går höll Wendy (lärare från New York) i den sista lektionen och hennes kompis från Tyskland var med och de berättade lite om Tyskland på engelska. Det var himla skönt att ha en lektion bara på engelska! Efteråt åkte jag och Yuka till Sannomiya och gick på Harry Potter! Den var sååå himla bra! Jag känner att jag måste läsa om alla böckerna, för de är så bra! Jag och Yuka hade jättetrevligt tillsammans och pratade om film och annat. Hon hjälpte mig att hitta varma tights, varma shorts och cardigan att ha på sig nu när det är kallare ute. Eftersom jag var på väldigt bra humör gick det också mycket lättare att prata och jag brydde mig inte så mycket om om det blev lite fel ibland, eller om det var ett ord jag inte kom ihåg för det gick bra ändå!

Biosalongen var väldigt stor om man jämför med Halmstads, och det var en hel del folk där, men heeelt knäpptyst! Det var inte ens någon som skrattade när det var kul! När filmen var slut tändes inte ljuset när eftertexterna kom, så man fick gå ut i mörkret och hoppas på att man inte lämnat något.

Idag har jag varit på gymmet och gått på en till yogalektion, nu var det en lite yngre tjej som pratade mycket snabbare och hade lite mer ansträngande övningar, men det var skönt ändå! 


Jag var ute på promenad med, det är fortfarande lite ovant med höghusen...

Jag är glad att jag inte har lika stor press på mig hemma att gå på universitet som här. I onsdags pratade jag med en kille på tåget från skolan som går i trean, han hade intagningsprov om 30 dagar och han var väldigt nervös, han sade att han hade ont i magen ibland och att han sov tre timmar varje natt... Detta var alltså en hel månad innan! Det är många som vet vad de ska jobba med eftersom man ska välja universitet nu, och min värdfamiljs äldsta dotter som är i Seattle nu ska bli engelskalärare, och det var därför hon åkte som utbytesstudent (nu är hon 16 år...).

En grej som förvånar mig mycket här är att man kan starta bilen utan att sitta i! Det har hänt att jag har gått förbi en parkerad bil som är tom och som plötsligt startar och så står ägaren en bit bort med bilnycklarna i handen. Lite freaky är det!

Hoppas ni har det bra därhemma! Jag försöker att inte tänka på hur mysigt ni har det ;) Jag får skapa mitt eget mys här hemma istället med japansk film och en massa sötsaker! :P

Hiragana, katakana och kanji

Jag tänkte förklara lite hur skriftspråken används i japanskan och hoppas att det blir någorlunda rätt och förståeligt :) 

Hiragana är det första skrift-alfabetet man får lära sig, det består av 46 tecken som representerar ljud (a, i, u, e, o, ka, ki, ku, ke, ko osv.). K-ljuden, s-ljuden, t-ljuden och h-ljuden kan förvandlas till g-ljud, z-ljud, d-ljud och b-ljud genom att lägga till ett slags citationstecken till tecknet (か=ka blir till が=ga). Till h-ljuden kan man också lägga till en liten rund ring så att h blir till p (は=ha blir till ぱ=pa). Hiragana används för att avsluta ord (ungefär samma funktion som engelskans -ing) och för att binda ihop orden till meningar (som prepositioner m.m). Kanjinas utläsning skrivs i hiragana och det texter som jag kan läsa nu är i mestadels hiragana med kanjinas lasning skrivet i små hiraganatecken vid sidan om.Katakana används framförallt till låneord (till exempel ordet för dator är conpyuutaa från engelskans "computer"). Det är samma ljud och samma princip gäller där med, man kan lägga till " och en liten rund ring där med för att ändra ljudet. Eftersom jag inte använder så mycket katakana får jag lite hjärnsläpp ibland när jag ska skriva, men det funkar bra att läsa. Katakana är mer kantiga till formen än hiragana så man ser lätt vilka ord som är låneord i en text. 

 

Kanji är tecken lånade från kinesiskan och har både en betydelse när det står som ett ensamt teckan och kan ha en annan betydelse tillsammans med andra tecken. Jag har upptäckt att det faktiskt är sant att vissa tecken bara skiljs åt av en liten plupp, som 石 (ishi= sten) och 右 (migi= höger), eller som 学 (gaku= används i ordet gakkou =skola) och 字 (ji= som i kanji), 木 (ki= träd) och 本 (hon= bok) vilket är frustrerande... De nyaste kanjina jag håller på att lära mig är 牛 (ushi= ko) och 午 (go som i gogo= pm, eftermiddag).På den här sidan syns mae= framför.
När jag lär mig kanji är det bara att upprepa som gäller, det finns en massa olika skrivböcker man kan köpa för det ändamålet, just nu är jag inne på min tredje skrivbok (en som jag fick av min japanskalärare Tamami, en var Miyukis gamla och nu har jag en jag köpte i 100-yensshopen).

Jag kan skriva mitt namn på tre olika sätt, med hiragana: りな, med katakana: リナ (som jag använder i skolan) och som kanji: 利菜 (min värdmamma valde två tecken ur ordboken som uttalas "ri" och "na", det ena betyder "intelligent" och det andra "löv"). Jag använder inte kanjina så mycket, men det är kul att ha!

Jag tänkte vänta med att skriva om japansk religion tills efter nyår, som är den stora högtiden här så att jag vet lite mer :) Säg gärna till om det finns något mer ni vill veta mer om!


Proven är över!

Hej allihopa!
Det är så kul att läsa era kommentarer! Jag blir väldigt glad!

Idag var den sista provdagen och nu framöver har vi bara fyra 40 minuterslektioner om dagen, så vi slutar vid lunch varje dag tills avslutningen (den 24 december). Det har varit skönt med lite ledig tid men när jag inte vet vad jag ska göra av den kommer lite hemlängtan. Men min värdmamma är bra på att hitta på grejer att göra och nu har vi kollat upp ett gym som har yogalektioner :)

Förra veckan postade jag lite julklappar och hoppas att de hinner fram tills julafton! I lördags följde jag med Miyuki och hennes mormor och morfar till gamecentret och spenderade lite tid. I gamecentren finns både "coingames" som på Liseberg där man betalar 100 yen för ett spel, och så finns det "medalgames" där man växlar in pengar mot "medals" som man spelar med. Jag har inte riktigt fattat vad "medalgamesen" går ut på, men man stoppar in dem och får tillbaka lite (vädligt svårt att beskriva hur det ser ut, men det är som en skyttel som puttar på andra medals som åker ner som man får tillbaka). Första gången jag såg "medalsgamesen" blev jag helt chockad, jag såg folk som hade bägare med medals som jag trodde var 100-yensmynt. När vi skulle hem körde Miyuki och obaasan en variant på gripklo-spel där man kunde vinna choklad och fick hela potten! Det var en massa små chokladbitar som jag med fick smaka :) Gottgott!

Efteråt åkte vi hem till obaasan och åt takoyaki, det är små bollar med bläckfisk i. Eftersom min värdmamma vet om att jag inte är så förtjust i bläckfisk hade de också takoyaki fast med ost. Man gör det i ett järn med en massa små fördjupningar i som man häller smet i (smakar ungefär som potatisplättar, fast utan potatis...) och där man sedan stoppar bitar av bläckfisk eller ost, vad man nu gillar. Efter en stund när ena sidan är klar vänds de med en liten pinne så att färdigt blir det som en liten boll! På det kan man hälla soja eller okonomiyaki-sås (vilket är väldigt gott!).

I går var jag, min värdmamma och hennes pojkvän på gymmet för första gången (det var vårt dagsprojekt, höhö). Vi provade lite olika maskiner, bland annat en som heter yoba (vilket är det japanska ordet för "rida"). Det var som att sitta i en sadel (det fanns till och med stigbyglar!) och som gungade fram och tillbaka med olika inställningar beroende på vad man vill träna. Det var ganska likt rörelsen som när man rider men man känner sig ganska fånig... Inte direkt någon ersättning för Leppe! Vi var med på ett pass som hette "Shape Up" där man hade varsin skivstång och tränade med, och efter det var vi med på aerobics. Själva passen var inte så jobbiga, men inne i lokalen var det så himla varmt att man svettades jättemycket och det var inte så behagligt... Det fanns en maskin som min värdmamma sade NASA använde, det var en platta man stod på som vibrerade i en minut (vibrerade jättemycket!) och som visst var hälsosam. Fast jag fattar inte vad den ska vara bra för. Kanske att vibrera fettet på plats där det inte syns?

Idag har jag gjort ett prov i japansk historia vilket jag fattade noll på, men alla frågor var "a, b, c" frågor så jag chansade lite hipp som happ. Jag försöker utveckla mina superkrafter och läser varje alternativ och känner efter vad som känns bäst i kroppen och försöker att inte tänka logiskt som "men det kan inte vara en fyra där för det hade jag ju på förra frågan, det måste ju vara lite variation". Vi får se om det funkar! Sista provet i engelska var också idag, fast detta var lite svårare än förra veckans för man skulle skriva vissa av svaren på japanska...

Idag fick vi också våra resultat på proven från den lördagen som vi gjorde prov på. Jag fick 9/100 poäng på klassisk japanska (med hjälp av ordbok) vilket gör mig till den 282:e eleven av 285. Det betyder att det finns tre elever som hade sämre resultat än mig, som inte kunde läsa några som helst kanji, så jag ser det som en big win. På engelskan fick jag 44/100 och blev den 15:e bästa eleven! Jag är mycket stolt! Med tanke på att en del svar krävdes på japanska och som jag inte skrev något på.

 
Yay!

Förresten, mina böcker som jag hade med mig är nu slut... Jag får läsa engelskaboken i brist på annat (snälla tomten, ge mig böcker i julklapp!)...

Andra saker som är annorlonda mot hemma är att det till exempel inte finns något rullband i affärerna så när man handlar packar kassörskan upp varorna ur korgen och scannar dem och packar ner dem i en annan korg som man får gå bort med till ett litet bord och packa ner sakerna i påsar. I skolan får lärarna lov att ta mobilen ifrån eleverna om de används under lektionen, det är ingen varning utan den ryker direkt. Men det är många som använder den ändå under bänken där läraren inte ser :P I skolan har verkligen ALLA en digital ordbok (denshi jissho), det är bara jag som använder en vanlig bok, och den digitala ordboken används både i engelskan och på jaanskalektionerna. Så jag blir expert på att slå upp saker och lär mig alfabetsordningen väldigt bra!

I vanliga affärer med asseccoarer och annat säljs "håltagningspistoler" som man kan köpa om man har lust att pierca sig, jag pratade med en tjej som precis hade gjort det och hon sade att i affärerna kostar en sådan apparat runt 700 yen (ca 60 kr) och att göra det på sjukhus som är det andra alternativet kostar 1000 yen (ca 85 kr). Hon hade gjort sina på sig själv (även de som satt högre upp än örsnibben) och det verkar inte vara särskligt vanligt med utbildade piercare. Dock är piercing inte alls lika vanligt som i Sverige, det mest vågade är nog att ha piercing högt upp på örat.

Jag har också fått lära mig lite olikheter i dialekter, här i Kansai-regionen pratar man annorlunda än om man hade varit i Tokyo (och som lärs ut i min lärobok). Till exempel är ordet för mormor och morfar obaasan och ojiisan, men min värdmamma säger obaachan och ojiichan, och ordet för "varför" är naze medan här är det många som säger nandee. Min värdmamma förklarade för mig att om jag hade bott i Tokyo hade de kanske använt frasen "Ska vi gå (tillsammans)?" (issho ni ikimasenka?) medan här är det bara "gå?" (ikoka?) om vi ska gå till en lektion tillsammans (det beror väl lite på vem man pratar till med, man pratar inte på samma sätt till en kompis som till en lärare).

Just det, igår var det om Nobelfesten på nyheterna och jag har väl aldrig varit så glad över att se kungen på tv! Och de visade till och med framsidan på Svenska Dagbladet där rubriken var "En glimrande festkväll" (vilket låter mer som en Afonbladets-rubrik). Det är trevligt att höra från Sverige lite!

Blev också påmind att det är lucia idag av blogg.se's framsida, hade inte haft något emot att äta lite lussekatter och dricka lite glögg en regnig dag som denna! :)Jag fortsätter att spana efter nya intressanta saker att skriva om (och ointressanta med för den delen). Ha det så bra och fortsätt skriva till mig! (Det är bra att ni har kommit hem från er resa nu mormor och morfar så jag får lite respons! :)


Final Examinations

Konnichiwa! (Hej!)

Den här veckan är det slutterminsprov så vi slutar vid lunch varje dag vilket är ganska skönt! Så nu har jag lite tid att skriva i bloggen!

Förra söndagen var jag i Sannomiya med en klasskompis och handlade lite julklappar som jag har packat in idag och ska skicka i väg i morgon! Jag handlade även lite kläder, en kjol och ett par shorts (för kallt för att använda nu, men väntar på bättre tider!). Idag var det runt sju grader...

Förra veckan hade vi prov i bilden och vi hade fått papper att plugga på innan och kollat i en bok med bildexempel, men själva provet var i princip bara att memorera listan med konstnärer och deras verk... Inga bilder här inte! Vi fick tillbaka proven i måndags, jag fick 26 poäng iallafall. Jag vet inte vad totalsumman var, men en annan tjej fick 50 poäng och hon hade skrivit ganska mycket.

Förra veckan var det dags att byta sport på gympan (jag har spelat badminton två gånger i veckan sen i oktober) och våran klass plus två andra klasser har gympa tillsammans så vi samlades i gympasalen. Jag blir hela tiden förundrad över ordningsreglerna och att alla följer dem! Det mest facsinerande är att alla ställer sig i led med lika långt mellanrum, och sätter sig på precis samma sätt (med benen framför sig och armarna runt). Tjejerna fick välja mellan volleyboll, frisbee och softboll och killarna mellan badminton och handboll. Jag valde volleyboll och den här gången var det mer som jag hade tänkt mig att klubbaktiviteten skulle vara! Nu var det mest på skoj och alla skrattade tillsammans. Dock lyckades jag träffa den manliga gympaläraren i huvudet när vi skulle smasha vilket var väldigt pinsamt (vi har inte haft honom innan)... Fast han stod faktiskt på "fel" sida av nätet och satte upp koner vi skulle sikta på...

I lördags gick jag och okaasan ut och gick i det fina vädret! Vi gick till ett tempel och hennes mans gravplats.

 

"Byråerna" som finns i rummet innehåller de dödas aska (okaasan sade "bone" men jag tror nog att det är aska...) och hon visade påsen som stod i hennes mans plats. Jag vet aldrig vad jag ska säga när jag pratar med folk som har en nära person som har gått bort, jag känner mig inte dirket bekväm med det... Men jag har lärt mig att det är mycket bättre att prata om personen och fråga än att hålla tyst och inte låtsas om något (fast frågan är om jag verkligen gör det...). Templet var väldigt vackert och det är alltid så lungt och stilla i alla tempelträdgårdar!Det här är ingången till tempelträdgården, taget inifrån.

Efter det åt vi lunch och handlade på en marknad i närheten, sen gick vi hem till obaasan och ojiisan. De hade köpt en massagestol som jag fick prova, jag kände mig lite som Darth Vader för det pyste och lät när luften pumpades in och släpptes ut... Vi fikade och jag hade valt ett Totoro-fikabröd i bageriet!Det var jättegott! "Magen" var fylld med vaniljkräm! Har ni inte sett "Min granne Totoro" (Tonari no Totoro på japanska) tycker jag att ni ska göra det! Den är så himla gullig!


I söndags var vi bjudna på bowling av någon organisation som hade med värdfamiljer att göra (fast det var bara jag och en kvinna från Peru som var icke-japaner där). Det var väldigt kul! Jag fick tre strikes och på buffén efteråt fick jag och Miyuki gå fram och ta emot en pokal för vårt lag var en av de med mest poäng! Jag var väldigt glad för det! Förutom att vi åt mat spelade vi bingo (obaasan vann en påse med massa grejer i), Miyuki fick en juklappssäck (alla låg- och mellanstadiebarn fick det) och sen var det två tjejer som uppträdde. Det var trevligt! Efteråt gick jag lite själv i Sannomiya och kollade i affärer och åkte hem (okaasan skulle kolla på möbler och Miyuki åkte hem med obaasan och ojiisan).Sannomiya, Central street.

I går hade vi de första slutterminsproven och första var engelska, "Writing" (min favoritlektion). Det gick bra, jag fick ett speciellt papper där instuktionerna var skrivna på engelska så jag kunde svara på allt! Proven är också något som skiljer sig mycket, har man bara lärt sig meningarna vi har gått igenom och som står i boken klarar man provet, det är inte särskilt mycket som är ändrat... Bra för mig! Efter det var det prov i "Hälsa" och jag fattade inte något alls... När jag kom hem åt jag lunch och åkte till Misako-sensei och pluggade japanska.

Idag var det prov i klassisk japanska vilket jag inte heller fattade så mycket av men min lärare (som också är min hemklassrumslärare) gav mig i uppgift att svara på de frågor jag kunde (det var några med svarsalternativ som jag gissade på) och sedan skriva om hur det var i Japan på japanska, så jag satt inte bara av tiden. Efter det var det prov i världshistoria och jag kunde några frågor (ett papper var samma som ett vi hade fått innan så jag kom ihåg lite grann av vad som stod). Det handlade bland annat om upptäcktsresande, vilka som var kungar under 1600-1800 talet och den industriella revolutionen. Hemma har jag gjort iordning juklappar jag ska skicka i morgon! Jag hoppas att de kommer fram hela! Jag gillar verkligen tempelområdena som finns! Det är som att kliva in i en annan värld, alla ljud försvinner och det är så lungt. Det är knappt några människor där och det är så fint! En kväll när vi gick hem från obaasan såg vi några som tränade kendo här, det var häftigt! Även om Nara's tempel var stora och fina gillar jag nog mer de som som finns lite här och där, det är en helt annan atmosfär.Så här ser det ut när man kommer utanför lägenhetsdörren! Coop ligger rakt över gatan så det är inte så mycket storhandling här...Det här är ingången till lägenhetshuset! (Har jag visat det innan?) Första gången blev jag väldigt imponerad av guldet och allt glas! Tycker det ser väldigt flott ut! :)

Nu ska jag ta och plugga lite kanji och sen äta kvällsmat.
Ha det så bra allihopa och sluta inte att läsa! ;)

RSS 2.0