Plugga varje dag, ända fram till jul...

Hej allihop!
Den här veckan har det varit skola som vanligt och det är ganska kallt i skolan fast man har på sig hela uniformen, och halsduk. Det är minst kul att ha lektioner på nedervåningen för alla ytterdörrarna är öppna och det är ingen som har de rummen som hemklassrum så det finns ingen värmekälla alls...

Varje gång innan en lektion börjar måste alla ställa sig upp och på samma gång buga sig för läraren som bugar tillbaka, och sen börjar lektionen. Det är samma sak när vi slutar, läraren säger "nu slutar vi" (direkt översatt blir det "låt oss sluta") och alla ställer sig upp och bugar igen. Varje elev har ett nummer (jag är nummer 38) och det ska man skriva tillsammans med namn och klass på det man lämnar in, det är väl främst för att lättare hålla ordning på alla. På en engelskalektion är det en lärare som har en bunt med stickor och drar ett nummer och så får den personen svara på frågan (det är inte så många som frivilligt räcker upp handen). Det är lite nervöst varje gång numret börjar med "sanjuu" (30)... I fredags på sista lektionen skulle vi kolla på en film om Okinawa under andra världskriget och alla gick till gympasalen och drog på sig allt varmt de hade med sig (kavaj, filt, halsduk) och det är inte bara att ta av sig sina tofflor utan man hade med sig sina gympaskor som man bytte när man gick in. Alla klasser i årskurs två var där och man satt klassvis, i led, i nummerordning! På golvet.

Jag är facinerad över att man kan sova precis överallt, under filmen var det säkert 10 i varje klass som satt och sov och man hörde snusningar lite här och var och lärarna stod runt om och kollade med, men sade inte till någon... Jag menar, vi satt ändå på golvet så det var ingen stol man kunde hasa ner i precis.

Efter skolan blev jag intervjuad av skoltidningen av en kille i min klass, det var intressant! Han ställde frågorna på japanska och jag svarade så gott jag kunde, men ibland fick han förklara på engelska när jag inte fattade. Det roligaste ordet som jag har lärt mig är "tsukutta", det låter som att de säger "skutta" så jag fnissar lite för mig själv varje gång det ordet dyker upp, speciellt på lektionerna. (Det är en verbform av "göra"). Så roligt har jag det på lektionerna!

Men det är väldigt trevligt att få sådana här små brev från min klasskompis som jag var i Osaka med!Det är ganska positivt att ha en värdmamma som är hemmafru för hon har alltid tid att hjälpa mig och har energi att hitta på olika saker på helgerna, men ibland när man kommer hem efter en lång dag i skolan och bara har lust att lägga sig i soffan och inte göra något alls har hon planerat kvällen för oss... Nu har jag börjat på årskurs två i kanjihäftet, men det är mycket svårare än det första, det verkar som att det går i någon slags bokstavsordning för det kan vara 5 olika kanji på samma sida som läses som "ka" och det är lite svårt att lära sig de fem samtidigt...

Igår var jag hos Misako-sensei och pluggade, det är olika former av verb som gäller... Svårt! Jag trodde inte riktigt på det när jag läste om att det finns massa olika räkneord på japanska beroende på om det rör sig om runda eller platta saker, tunga eller lätta, stora eller små m.m men det är sant! Bilar, cyklar och TV hamnar under en kategori, kläder under en annan, dricka under en tredje och skor och strumpor under en fjärde kategori... Svåååårt! Men jag antar att det går att klara sig med den mest använda formen av räkneord, jag blir nog förstådd ändå :)

På kvällen åt vi tempura (friterad mat) hos obaasan, det var gott men jag var ganska trött... Men när vi kom hem klarade jag att förstå en text för förstaklassare (som det var frågor till) och okaasans pojkvän sade att jag hade lärt mig mycket under det två månader som jag snart har varit här vilket kändes upplyftande! Okaasan sade att eftersom hon pratar med mig varje dag så märker hon inte lika stor skillnad som han som bara är här på helgerna.

Även fast Japan inte är särskilt kristet råder det inte precis någon brist på juldekorationen här, det är tomtar och renar överallt och vissa hus har väldigt mycket ljusdekorationer. Det säljs chokladkalendrar och uppdaterade chokladkalendrar där man får två pappersinslagna godisbitar varje dag fram till jul.


Tyvärr har jag inte fått med mig kameran ut i veckan så det får bli ett kort på utsikten från mitt fönster/balkong :)

Snart är det dags för slutterminsprov och de flesta pluggar som bara den, det är många som måste plugga istället för att kolla på Harry Potterfilmen på bio eller följa med ut på stan... Jag koncentrerar mig på att göra bra ifrån mig på engelskan och fortsätter att plugga japanska och håller tummarna att jag snart kan ha en normal konversation :P

Ha det så bra alla! Fortsätt kommentera!

November i Japan

Sorry, förra helgen hann jag inte med att skriva ett inlägg för på lördagen var det konsert i Miyukis skola (blev väldigt imponerad när andraklassarna spelade både blockflöjt, dragspel och en liten kille spelade på en trumma som var större än han själv!) och jag, okaasan och obaasan var där och lyssnade. Efter lunchen följde jag med Miyuki, hennes kompis, obaasan och ojiisan till ett gamecenter i närheten och spenderade lite tid. Jag körde airhockey igen mot Miyuki och hennes kompis och vann med 20-17, höhö! Dock var de bättre än mig på alla andra spel :P Jag och Miyuki körde två game bowling, fast jag vet inte riktigt varför de andra inte var med, de bara satt och kollade på.

På söndagen var jag hos Misako-sensei och pluggade, och sen åkte jag och okaasan till Rokko Island och gick på fashion konstutsällning (det blev lite knepigt med översättningen...). Vi åkte med sådana förarlösa tåg som åker på en bana i luften, det var verkligen en upplevelse! Typ som att åka berochdalbana fast rakt fram. på utställningen var det olika kläder från olika tidsepoker, men jag gillade bäst första rummet med en massa modefoton från ca 1920 (?) till nutid. Väldigt vackra! Vid sådana tillfällen vill jag hellre bli fotograf än illustratör... De hade med ett foto av Richard Avedon som jag kände igen från Fotolektionerna i skolan, det var det med elefanterna (fast väldigt liten).

 

Det här är Misako-sensei's hund (eller, det är egentligen hennes sons hund) Pepe! Jättesöt!

När vi var klara där och hade shoppat lite (ett hårband) åkte vi tillbaka till Rokko och åt på en liten sushirestaurang. När jag fick bestämma vad vi skulle äta undrade jag om det fanns ägg-sushi (jättegtt!) och då sade den ena kocken "vänta lite" och knäckte lite ägg i en panna och gick till köket och kom tillbaka med en rykande äggomelett och gjorde varsin äggsushi till mig och okaasan! Det var hur gott som helst! Jag provade också "aburi salmon no temaki" vilket var ris och rå lax som han körde en blåslampa över så att det blev mittemellan rå och stekt i ett noriblad (sjögräs). Supergott! Jag känner att mina matbeskrivningar inte riktigt får det att vattnas i munnen, men jag lovar, det var jättegott!

På kvällen hann jag med att Skypea med min mamma, pappa Aron och Ella och lite senare Sebastian med! Webcam är en mycket bra uppfinning! Efteråt pratade jag med okaasan och frågade om hon pratat mycket med Miwako (hennes dotter som är utbytesstudent i Seattle) och hon sade att hon inte pratat alls med henne sen hon åkte! Miwako har varken dator eller mobil med sig så de har inte haft någon kontakt alls, förutom brev. Det kändes ganska strängt, det var organisationen i Japan som hade rekommenderat det...

Denna veckan har jag tagit en influensaspruta (är inte riktigt säker på vad för spruta det var, men tror att det är en liknande som pensionärer får på hösten, haha) och i skolan är det en kompis som har skrivit jättegulliga brev till mig och föreslagit att vi ska träffas efter skolan och hitta på något! Hon har skrivit både på japanska och engelska, men jag fattar nästan mer av det på japanska än det på engelska... :P Jag har också fått ett jättepaket från mamma som hon skickade från Kina med en massa julklappar! Blev väldigt glad över att få en ny ryggsäck (som alla tycker är kawaii), innan hade jag bara mammas Ge Blodryggsäck...

Denna helgen var jag hos Misako-sensei på lördagen och pluggade på förmiddagen, när jag kom hem åkte jag, Miyuki, obaasan och ojiisan till Mount Rokko (Rokkosan på japanska). Jag trodde att vi skulle bergsvandra som vi gjorde i Norge, men när Miyuki kom i sina högklackade boots förstod jag att det inte handlade om det... Vi åkte bil upp och stannade på en utsiktsplats där obaasan och Miyuki matade katterna som fanns där, sen körde vi vidare till en slags lantgård med djur och så hade de produktion av mjölk och ost. Vi åt mjukglass och först trodde jag att det var vanlig vanilj, men efter första tuggan var det något som inte stämde... Jag läste då på skylten och då var det glass med ostsmak! Det smakade ungefär som ostkaka och det var helt okej, även om jag föredrar vanilj.Jag är glad att Leppe har det bättre än djuren på lantgården...Det är väldigt vackert i bergen nu på hösten!Utsikten syns inte så väldigt bra här, men det var fint!

När vi kom tillbaka åkte vi hem till obaasan och ojiisan där okaasan väntade och åt sukiyaki, det var väldigt gott! TV stod på i bakgrunden och visade sumobrottning, kanske inte världens bästa kombination... :P På söndagen åkte jag och Moeka till Osaka och shoppade! Det var väldigt trevligt, hon visade de största affärerna och vi var i flera varuhus och kollade. Vi var på ett gamecenter och tog Purikura, det går inte riktigt att fatta hur stort det är här. Det fanns säkert 20-30 maskiner och det var antingen kö eller någon som var där inne men till slut hittade vi en ledig. Det funkade ganska bra att prata, det är stor skillnad om jag är med flera eller bara en person för det var mycket lättare att prata än i skolan, fast det är fortfarande mycket att lära sig...Jag kände mig väldigt hemma när jag fick syn på det här caféet i Osaka :) Dock var det precis när vi skulle åka tillbaka till Kobe så jag vet inte om de hade några speciella sötsaker :P

Här är en bild på min skoluniform, jag kör modifieringen med så lång kjol som mäljigt nu när det är kallt (kjolen är gjord för att sitta i midjan så att den slutar precis vid knäna och man känner sig som den äldsta tanten i världen) så med hjälp av en badge har man blixtlåset halvöppen så sitter den bra på höften. Vissa har sina gympashorts under och har blixtlåset mer öppet så att den slutar ännu längre ner, nästan till anklarna och andra har den i midjan upprullad flera varv så att den slutar på mitten av låret.Vad vill ni se för bilder? Jag är tveksam till om jag får ta kort i skolan och vill inte lägga upp för mycket bilder på mina kompisar om inte jag är med på dem, allt det här med att lägga upp bilder som kan bli snodda och så...

Hoppas på att ni fortsätter att läsa!
Ha det så bra! :D

Inget helginlägg!

Hej alla! :D

Denna helgen som gick var jag upptagen på förmiddagen så jag hann inte skriva lika mycket som jag ville, men gjorde ett litet utkast som jag lägger ut nu. I helgen hoppas jag att jag hinner uppdatera er om vad som händer nu och skriva ett inlägg om det japanska skriftspråket :)


Tänkte passa på att svara på några kommentarer och tillägga lite om kollektivtrafiken som jag kom på senare :)

Hål i golvet är inte rikigt så illa som det låter, det är ungefär som en liggande pissoar som man gör sina behov i. Utan att gå in på detaljer är det inte så fräscht att se någon som gjort nr. 2 och har varit dålig i magen... Spolljud är ju vikigt så att ingen hör vad man gör där inne, ungefär som vissa som sätter på vattenkranen hemma i Sverige. Jag har läst att de uppfann apparaten med spolljudet för att det gick åt så mycket vatten när alla (kvinnor) spolade på riktigt innan de satte sig för att dölja ljudet på offentliga toaletter och som miljövän tycker jag att det är ganska fiffigt!

På eftermiddagen efter jag hade skrivit inlägget om kollektivtrafiken pratade jag och okaasan om Women Only-vagnarna när vi åkte till Kobe-stationen och jag fick uppfattningen att det enligt henne var till för de som inte vågade säga till om någon tafsade men att det gjorde gjorde hon! Hon sade till mig att det var en av anledningarna till att hon inte ville att jag skulle börja i skolan i Osaka eftersom det i rusningstid är så mycket folk så passar vissa på att smygtafsa eftersom det inte är så tydligt när folk trängs... Hon berättade också att det var för att skydda lågstadiebarn som åker själva till skolan inte ska bli utsatta för pedofiler :S Hon sade till mig att jag direkt ska säga till om det är någon som tafsar, högt och tydligt! Dock kommer jag inte ihåg vilken fras det var... I veckan när jag åkte hem från skolan var det en lite obehaglig man på tåget, han såg allmänt skabbig ut och gick fram och tillbaka i vagnen på ett sätt som inte var helt normalt och när han satte sig jämte en tjej i skoluniform reste hon sig direkt och bytte plats och han satt kvar. Det tycker jag var väldigt bra gjort!

Vi hörs snart! :D

Kollektivtrafik

Jag har lärt mig att det finns många typer av tågtrafik i Japan. Här i Kobe finns Shinkansen, ett snabbtåg som går genom hela Japan och är väl ungefär som SJ i Sverige och som man åker med längre sträckor (från Tokyo till Kobe tog det runt tre timmar). Sen finns det det tåget jag åker med till skolan, det ser ut som en blandning mellan tåg och tunnelbanetåg och det finns massa olika linjer att åka med och det går både expresståg (som bara stannar på de stora stationerna), semi-express (som hoppar över de små men stannar fler gånger än expresstågen) och så finns det lokala tåg som stannar vid varje station. Det gäller att se till att man inte råkar hoppa på ett expresståg när man ska hem för då åker jag förbi min station! Sen finns det JR (Japan Railways) pch det känns lite mindre än det jag åker med till skolan och är lite billigare, men går lite långsammare och stannar oftare. Vi brukar åka med JR på helgerna om vi ska någonstans.

Edit: JR-stationen i Rokko


Sen finns det Subway som är som de flesta tunnelbanor, man ser inte särkilt mycket av naturen... De flesta japaner sover, mailar eller lyssnar på musik på tåget och vaknar ofta precis när tåget kommer in på den stationen de ska av. Fast en gång när jag skulle hem från skolan satt det en man och sov i samma tågset när jag klev på och det var ändhållplatsen, så han åkte tillbaka dit han kom ifrån (jag vet inte om man ska väcka folk eller inte...) och en gång på helgen när vi åkte på tunnelbanan och klev på på en ändhållplats satt det en kille i skoluniform och sov och när tåget körde iväg sprang hans kompisar (?) utanför och filmade med mobilen...

Det finns faktiskt speciella "Women Only" vagnar men jag har som tur är inte känt det nödvändigt att välja dem. Och det respekteras faktiskt, iallafall på de tågen till skolan, på JR-tågen händer det att det sitter en eller två män där (där är det bara "Women Only" speciella tider på morgonen och kvällen).

Biljetter köper man i automater på eller utanför stationen och de större stationerna har stationsnamnen skrivna med bokstäver under kanjina på kartorna, men automaterna är bara på japanska vad jag har förstått. På kartan står den summan det kostar att åka till en station (t.ex. Sakura Shukugawa 170 yen) och så lägger man i det i automaten och trycker på knappen med 170 på så har man sin biljett! När man går igenom spärrarna stämplas ett hål i biljetten och när man är framme stämplar man ut och biljetten försvinner in i maskinen (de första gångerna förväntade jag mig att den skulle åka tillbaka upp, men det gör den inte om det är en envägsbiljett).

Jag har åkt buss några gånger med och man går på i mitten och betalar när man går ut hos föraren. Det kostar 200 yen (ca 17 kr) för vuxna oavsett om man åker två stationer eller 10 och 100 yen för barn (8,50kr) och man lägger mynten i en automat så föraren behöver inte hantera pengar.

Jag gillar att åka tåg och som tur är åker jag inte med de mest trafikerade linjerna på min väg till och från skolan. Okaasan har berättat att JYDA (organisationen här i Japan) föreslog en skola i Osaka för mig som ligger ca 20 min bort men då hade jag fått stå tryckt mot en fönsterruta 40 minuter om dagen, nu får jag nästan alltid sittplats och det är inte särkilt många som behöver stå upp. Jag har väntat på några klasskompisar på den stora stationen Shinkaichi och det är ganska kul att se när ett tåg kommer in på stationen och alla rusar ut för att hinna med sitt anslutningståg.

Edit: JR tågen är inte så fulla på helgerna...


Med alla tåglinjer som går kors och tvärs måste det vara jätteirriterande att köra bil för bommarna som fälls ner för tågen som går typ var tionde minut i båda riktningarna... Och det verkar inte finnas någon högerregel heller, det är bara att köra på och hoppas att de andra stannar i tid...


Lovdagar

Hej allihop!
Det är så kul att det är så många som har tagit sig tid och läsa bloggen! Det motiverar mig att fortsätta!
Glöm bara inte att skriva vem kommentaren är från så att jag vet, hittills är det bara en anonym som har kommenterat och vill se mera bilder, who are you? Jag har fixat lite i bloggen och gjort mer stycken, hoppas att det är lättare att läsa nu ;)

Tidigare hade jag fått en lapp av min lärare där jag bads att vara med på ett internationellt utbytesmöte i söndags kl 15:50, och när jag dök upp där vid halv fyra var det ganska ödsligt... I lärarrummet satt min lärare (jag vet inte riktigt vad som är mest konstigt, att höra musikklubben öva på samma slinga de övar på på morgonen varje dag eller att det var typ fyra lärare som jobbade halv fyra på en söndag?) och såg väldigt förvånad ut över att se mig. Det visade sig att mötet hade varit mellan 8.45-14.00 och med tanke på att det är en timmes resa enkel väg och väldigt regnigt den dagen kände jag mig lite paff (fast inte sur, jag hade ju ändå inget annat att göra). Min lärare bad om ursäkt en massa och jag fick en KitKat med puddingsmak och en chokladbit med riskakesmak så jag var nöjd ändå! För att gottgöra mig körde hon mig ända hem så jag slapp gå i regnet, det var ganska skönt :)

Okaasan har köpt två häften till mig för att jag ska träna på kanji, det är typ sådana där som finns i Sverige ("Träna klockan" "Räkna" m.m) som jag gör några sidor i varje dag, det är både att skriva kanji och hur man läser ut dem, de flesta har flera olika ljud beroende på sammanhanget så det är mycket att hålla reda på! 

På måndagen hade skolan jubileum (fast vet inte riktigt hur många år sedan den startade) och då fick vi vara lediga från skolan vilket var skönt eftersom jag hade varit där både lördag och söndag. På eftermiddagen åkte jag till Misako-sensei och pluggade japanska, hon har världens sötaste hund! Jag ska bara klura ut hur man för över bilder från mobilen till datorn så ska jag visa en bild! Han ser ut som en akita-hund fast i en mindre version (Shiba Inu tror jag att rasen heter).

I onsdags var det röd dag (Culture Day) och ledigt från skolan igen! Och jag var hos Misako-sensei igen och pluggade. Vi pratade lite om den nya Harry Potterfilmen och förhoppningsvis ska jag och Miyuki kolla på den tillsammans! Det ser jag verkligen fram emot! Här är det premiär den 19 november, är det samma i Sverige?

I torsdags efter skolan gick jag till skolans engelskaklubb, där hände det inte så mycket men de var väldigt trevliga! De två som var med i Speech Contest var där och de känner jag lite eftersom jag har varit med och kollat när de övat på sina tal och pratat lite med, men förstaårseleverna hade jag inte sett. Just då hade de inte planerat något så förstaårseleverna fick gå om de ville och jag och de andra andraårseleverna stannade kvar och väntade på två andra som skulle komma lite senare. De försökte prata engelska med mig och jag försökte prata japanska, det funkade ganska bra och det var väldigt kul!

Jag är ganska stolt över att jag fixade att köpa ett tre-månaders tågkort alldeles själv utan något missförstånd :)

På fredagen blev jag väldigt glad över att inse att jag faktiskt kunde hänga med lite i naturvetenskapen (?) när läraren pratade om rent vatten och sopor! Det går framåt! I slutet på dagen hade vi klassamling och då fick jag en skoluniformscardigan att låna! Innan har jag bara haft västen och nu när det har börjat bli lite kallare är det inte så praktiskt... Nu när det börjat bli höst här har jag insett att skolan har inget som helst temperaturreglerande system! Det enda som finns är en lite fläkt längst bak i klassrummet man kan stå under om man är svettig, nu har alla börjat ta med sig filtar att ha runt benen på lektionen och extra cardigans under skoluniformen. Dock är det vissa som fortsätter med att rulla upp sina kjolar och gnäller om att det är så kallt... Själv drog jag på mig strumpbyxor och strumpor så fort den första blåsdagen kom och har fått låna en magvärmare (fast jag använder den som rumpvärmare). Här hemma är det också ganska kallt, men vi har iallafall airconditioner/heater som man kan slå på ibland.

På lördagen åkte jag till Misako-sensei på förmiddagen och pluggade, på eftermiddagen mötte jag Su-chan och Yuka och vi åt lunch tillsammans! Det var första gången jag träffade kompisar utanför skolan så det var jättekul! Vi gick till en jättebillig restaurang (inte McDonalds!) och åt, jag köpte pizza för 35 kr! Vi tog Purikura tillsammans (en fotoautomat som skriver ut korten som kilsermärken). De har riktigt bra ljus i automaten och måste ha något slags filter på för man får jättefin hy och väldigt markerade ögon... Önskar att det hade det i provhytterna i Sverige...När man har tagit klart korten går man till en display där man kan skriva med 100 tusen olika färger, former, det finns stämplar och ramar som man lägger till innan korten skrivs ut. Det finns så mycket att jag inte vet vad jag ska göra så jag lämnar över det till någon annan. Men datum och plats är väl ett ganska säkert kort...

Sen åkte vi till stadsdelen Sannomiya och kollade i massa affärer och gick till ett GameCenter. Det är typ som spelhallen på Liseberg och med flera våningar, både med enarmade banditer och biljardbord och dansmaskiner. Vi körde ett trumspel, det är ungefär samma princip som Guitar Hero fast man slår i mitten/på sidan av en stor trumma i takt till animelåtar eller J-pop (japansk pop). Sen körde vi ett racingspel fast det blev något konstigt för alla vann! Det fanns ett airhockeybord och jag körde ensam mot de två och vann med 2-11, haha!

Sedan gick vi till en affär som hade hur mycket manga och anime som helst, och en massa grejer som hörde till serierna (One Piece-pennor, matlådor, godis, skrivblock, handdukar m.m). Det var jättekul att gå runt där och kolla, jag önskar att jag hade läst hälften av serierna! Jag hittade en liten tågkortsficka med One Piece och fick gratis bokmärken till :)Idag är det mer shopping som står på schemat och vi ska äta okonomiyaki hemma hos obaasan och ojiisan (mormor och morfar)!

Fortsätt kommentera så ska jag bli bättre på att lägga in mer bilder! :)

Ha det så bra alla! :D

RSS 2.0